Sabah ve ikindi namazının farzından sonra nafile kılınır mı?

Sabah namazından sonra güneş doğuncaya kadar ve ikindi namazından sonra da güneş batıncaya kadar nafile namaz kılmak mekruhtur.

Çünkü Peygamber Efendimiz(s.a.v.) bundan nehyetmiştir.

Bu iki vakitte kaza veya cenaze namazı kılmakta ve tilavet secdesi yapmakta bir sakınca yoktur. Zira bu iki vakitte namaz kılmanın mekruh olması, bu vakitlerde herhangi bir özellik olduğu için değil,bu vakitlerin farz olan namazın vakti olduğu içindir. Bunun için bu vakitlerde farz namazın ''ister eda ister kaza'' olsun kılınması ve tilavet secdesi gibi bizatihi vacip olan bir dini ödevin yerine getirilmesi mekruh değildir.

Ancak kerahat vakti girmiş ise kaza da olsa kılınmaz.

Fakat adanmış olan namaz, tavaf namazı ve başlandıktan sonra sonra bozulan namaz gibi herhangi bir sebebten vacip olan namazları bu vakitte kılmak mekruhtur.Çünkü bu namazlar lizatihi (Cenabı hak tarafından) vacib olmayıp adanmış olan namaz, kişinin onu boynuna borç kılmasıyla, tavaf namazı onunla tavaf mühürlensin diye, başlandıktan sonra bozulan namaz da, eda edilmekte olan namaz yarım kaldığı için vacip olmuştur.

Güneş battıktan sonra farz'dan önce herhangi bir sünnet kılınamaz. Zira akşam namazından önce sünnet kılınırsa vakti dar olan akşam namazının farzı gecikmiş olur.

Ancak akşam namazını kıldıktan sonra geçmiş namazların kaza'sını kılmakta veya nafile namaz kılmakta bir sakınca yoktur.